Gość marcin32 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Witam: Mam takie pytanko a mianowicie założyłem nowy wentylator SUNON HA50151V4 do NBox 5800 BSLA i nie wiem czy ma wydmuchiwać powietrzne na zewnątrz czy wciągać do środka. Czytałem trochę po forach ale nigdzie nie ma nic napisane konkretnie. Może ktoś z forowiczuw mierzył temperaturę wewnątrz i wie jak jest najlepiej. Życzę wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Pomijając na razie szczegóły konstrukcyjne nboksa, to wentylator dmuchający generuje mocny przepływ powietrza tam gdzie dmucha (powiedzmy: chłodzi punktowo). Wentylator wyciągający natomiast w miarę równomiernie wyciąga ciepłe powietrze z obudowy. W przypadku więc nboksa z dyskiem, to będzie dmuchał na dysk i dobrze go chłodził, ale jednocześnie będzie trochę podgrzewał atmosferę w środku. Wyciągający będzie gorzej chłodził dysk, ale wewnątrz temperatura powinna być niższa. To tyle teorii. Zostało Ci znaleźć czujnik na kabelku i pomierzyć temperaturę przez jakiś czas w jednej i w drugiej konfiguracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi