Gość pitgal Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Witam, Ostatnio poradziłem sobie z wyświetlaniem polskich ogonków w konsoli, dla potomnych poniżej opis: edytujemy plik /etc/profile i dodajemy linie: xport LANG=pl_PL.UTF-8 export LC_ALL=pl_PL.UTF-8 export LANGUAGE=pl_PL.UTF-8 Putty ustawiamy w windows/translation UTF-8 Po przelogowaniu w konsoli wyświetlają się już poprawnie polskie znaki również w nazwach plików ;-) Niestety nie udała mi się ta sztuka z MC, tu na tych ustawieniach zamiast ramek i polskich ogonków pojawiają się krzaki, również w nazwach plików. Może ktoś bardziej zaawansowany w linuksie ode mnie da radę znaleźć na to lekarstwo ? Pozdrawiam Piotrek ESI-88 Graterlia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_cz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Na MC, odrobinę pomaga odpalenie mc z opcją -a mc -a ramka wtedy jest robiona ze znaków - i + [Aktualizacja 1] Wygląda jak by problem był gdzieś w samym putty, bo połączenie przez klienta ssh pod Linux-em działa świetnie, a pod windowsem w aplikacjach nie opartych na putty, też wyświetla poprawnie, np. w tej http://tp.vbap.com.au/ [Aktualizacja 2] Ciekawe czy putty pod Linuxem też ma ten sam problem? Jutro sprawdzę. [Aktualizacja 3] To sprawdziłem, pod Linuxem putty wyświetla ramki ok, to musi być jakiś problem wersji Windows. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi