cronos20 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Witam, jak w temacie BSKA wywala się na kanałach HD. (mam przerobionego bska met. na zworkę i G2 w nand) zmieniłem głowicę na inną od poprawnie działającego bska - wywaliło ubota A20, przełożyłem zrowkę na A19 wgrałem ubota i mac i env potem G2 i wystartował. przełożyłem zasilacz z poprawnie działającego nboxa i poprzednią głowicę wywala się nadal. z płyty gł. nboxa wydobywa się charakterystyczny odgłos smarzenia na ucho dochodzi z sekcji zasilania (kondensatory wymienione) kondensatory nie są spuchnięte. po przeczytaniu reguły "3rzeczy" mam następujące rozbieżności: pkt1. kondensatory wymienione, zakładam ze zasilacz jest ok - bo przetestowałem 3 szt. na każdym takie same objawy - niestety nie posiadam oscyloskopu:-( pkt2. po uwaleniu ubota na A20 przepiąłem na zworkę A19, jest ona podłączona do zasilania 3,3V z złącza deburg (tak jak A20) to na pewno mogę sam prze-lutować na zas. z HDD. pkt3. tego nie wiem jak zrobić bo nigdy tego sam nie robiłem, ale zakładam ze koleś co to mi robił wiedział o tym. moje pytanie czy to wina zas. zworki czy jeszcze coś ? co mogą oznaczać odgłosy smażenia? może jeszcze jakie s sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Jakakolwiek odpowiedź to wróżenie. To że kondensatory nie są spuchnięte nie oznacza że są dobre. Jeżeli wymieniono kondensatory tylko w box nie ruszając zasilacza to zasilacz uszkodził wymienione. Pomiary dadzą jakieś wiarygodne odpowiedzi, tak to tylko przypuszczenia i spekulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorkaaa Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Powiedz konkretnie ile kondęsatorów zostało wymienione i na jakie ile na płycie i ile na głowicy powinieneś naliczyć 14-15 sztuk zwróć uwagę czy polaryzacja jest wszędzie ok Odradzam przypinanie zworki prosto do złącza dysku!!!!!!!!! no chyba że przez rezystor to wtedy ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 wszystkie kondensatory na płycie zostały wymienione, na głowicy również. na płycie część z nich to jamicony 16v470uf część to 25v470uf firmy H (nie ma pełnej nazwy) (w sumie to 2 szt C272 i C271), 16v1000uf x 2 szt to jamicony zielone, 1500uf też jamicon zielony. Te 2 szt. przy pamięciach C268 i C124 też od innej matki 16v470uF na głowicy wszystkie jamicony zielone 16v470uf, oprócz C92 - oryginał. dodam że kanały HD wywala różnie np. MGM HD oglądałem z 1,5h i nic się nie dział dopiero jak przełączyłem na Canal+ film to po 3 min wywaliło. wywaliło - tzn brak obrazu, brak kontroli nad nboxem na wyświetlaczu tylko nr kanału. Pomaga wtyczka z gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi