mesiu84 Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Odkopałem właśnie swoje PACE 7241 (tak wiem źe starość, ale mam komplet pudełko + karta), wgrałem Graterlię ale okazuje się że nie da się uruchomić openvpn, problemem jest wersja modułu tun jaka jest w repozytoriach Taka jest wersja jądra jaka jest zainstalowana 2.6.32.61_stm24_0215 a instalując kernel-modules-tun-gos teoretycznie w wersji 2.6.32.61.0215.01 otrzymujemy w rzeczywistości moduł skompilowany pod starszy kernel GraterliaOS:/lib/modules# modinfo tun.ko filename: tun.ko author: (C) 1999-2004 Max Krasnyansky <maxk@qualcomm.com> description: Universal TUN/TAP device driver license: GPL alias: char-major-10-200 depends: vermagic: 2.6.32.59_stm24_0211 preempt mod_unload SH4LE Wszelkie moduły jakie znalazłem w necie skompilowane są pod jądro stm24_0217 i nie działają z jądrem dostępnym pod to pudełko, ale udało mi się znaleźć wersję która działa z jądrem z mojego pudełka GraterliaOS:/lib/modules# modinfo tun.ko filename: tun.ko author: (C) 1999-2004 Max Krasnyansky <maxk@qualcomm.com> description: Universal TUN/TAP device driver license: GPL alias: char-major-10-200 depends: vermagic: 2.6.32.61_stm24_0215 preempt mod_unload SH4LE Jakby ktoś potrzebował to załączam, a jako że repozytoria pod sh4 nie są już rozwijane nie ma co się męczyć i szukać jak ja ? może jeszcze komuś się przyda Wiem że pewnie już nikt nie korzysta z sh4, ale ja osobiście mam ogromny sentyment do tego sprzętu ? tun.ko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi