Gość maly30 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Hej, mam potrzebę nagrywania na kasetę VHS (nagrywam dla sąsiadki, starsza Pani, a z nowoczesnych urzadzen ma VCR...), wiem, ze gdy przelacze tryb klawiszem "@" na 576i mam obraz na Scart´cie ale sygnał chyba jest w jakiś sposób zabezpieczony, bo nagranie rozjaśnia się i ściemnia a także rozjezdza sie sync. i obraz zanika - można to jakoś obejsc ??? no i kolejna frustrująca rzecz - jest mozliwosc kasowania nagran z dysku pilotem ??? z gory dzieki za pomoc. HSK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Problem zabezpieczeń na SCART wraca co jakiś czas. Z tego co wiem, to HDCP na złączu HDMI jest wyłączone a zabezpieczenie na SCART (Macrovision chyba) ciągle aktywne :( Najlepiej by było, żeby to wyłączyć z poziomu systemu a jeżeli nie, to w czasach VHS były dostępne takie urządzenia, do usuwania zabezpieczeń umożliwiające kopiowanie kaset VHS i może jeszcze gdzieś są dostępne... Tak można kasować pilotem ... w czym problem? Otwierasz listę nagrań i klikasz czerwony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maly30 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 A wiesz jak to wyłączyć z poziomu systemu ? Będę wdzięczny za podpowiedź... no i w międzyczasie poszukam na ebayu tego adapterka na scart-a. nie reaguje na czerwony przycisk, może mam z konfiguracja pilota coś nie w porządku ? Poprawiono błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Z poziomu systemu Macrovision nie da się wyłączyć. To kwestia ustawienia jednego z rejestrów na etapie ładowania sterowników... Ja wchodzę na listę nagrań, domyślnie to chyba jest niebieskie "N" (u mnie "LIST" ale wiem, że zmieniałem) a potem pod czerwony jest przypisana komenda usuń. BTW: Tak się teraz zastanawiam. Zgrywałem nagrania z oryginalnego 2850ST na nagrywarkę DVD LG. Nie było komunikatu o zabezpieczeniach. To co mnie męczy teraz, to fakt, że nagrywałem w trybie RGB (model RH188H) i albo 2850ST ma wyłączone copy protection na SCART albo zabezpieczenie nie działa w trybie RGB a tylko w CVBS. Ktoś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maly30 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 To kwestia ustawienia jednego z rejestrów na etapie ładowania sterowników... aha, czyli generalnie jest szansa aby to na stale wyłączyć - widzę, że wiesz o co biega, mogę liczyć na detale lub kompleksowe rozwiązanie problemu ? Myślę ze nie tylko ja bym się z tego ucieszył... hsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Kiedyś (za czasów vanilla) przy tym temacie http://forum.xunil.pl/index.php?topic=85.msg921#msg921 były pliki z dokumentacją układów STi. Przejrzałem je sobie pod kątem SCART i doczytałem, że ustawiając odpowiednie rejestry można wyłączyć zabezpieczenie sygnału i, co mnie bardziej interesowało, można tak ustawić procesor, żeby sygnał telegazety był przesyłany razem z sygnałem video. Tak w sumie działał 2850ST na oprogramowaniu N - telegazetę można było przeglądać z poziomu pilota TV. To tyle teorii z czytania dokumentacji. Jak to zrobić w praktyce nie mam zielonego pojęcia. Myślę, że Freebox wie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi