djjsatelita Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Witam, Czy istnieje jakaś możliwość techniczna zmienienia trybu w SCART z PAL na NTSC bądź plugin, wtyczka cokolwiek co pozwoli mi aby przy korzystaniu ze złącza SCART nie obcinało mi ekranu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Poczytaj czym jest system PAL oraz NTSC Obcinaci obraz czy OSD? Pokaż screen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djjsatelita Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Ogólnie mam dwa dekodery. Jeden telewizor mam z HD i podłączone przez HDMI i jest jak najbardziej ok. Ale niestety w drugim pokoju mam stary telewizor tylko z SCART i na nim obcina mi cały ekran tzn OSD wraz z tym co jest wyświetlane na danym kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Zakładam, że ustawienia wszelakie masz poprawne: przełączony na SCART, ustawione 4:3, itd... Stare TV mają to do siebie, że obraz mają często rozciągnięty. Wewnątrz bywa, że jest zestaw regulatorów: prawo/lewo, góra/dół, rozmiar w pionie, rozmiar w poziomie - to taki zestaw podstawowy, który był chyba w każdym monitorze CRT. Monitory miały jeszcze regulację beczki, równoległoboku, trapezu, i pewnie coś jeszcze. Mój stary UNIMOR miał 4 (5?) potencjometry w jednym miejscu. PHILIPS tą regulację ma dostępną cyfrowo w menu serwisowym. Żeby zmniejszyć obraz, to będziesz musiał doszukać się jak to się robi w Twoim TV. Natomiast samo OSD możesz ustawić wtyczką enigma2-plugin-osdadjustment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi