Gość spine Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Witam, po którejś z aktualizacji zauważyłem że bardzo wolno startuje mi dekoder. Jest to nBox BSLA. UBOT: 1.3.1. 053 Po restarcie bardzo długo "wisi" z komunikatem "Rec FS test" - około 10minut po czym normalnie wyświetli się logo startowe i dekoder się uruchomi. Sam sprzęt chodzi stabilnie - nie zawiesza się ani nic z nim złego się nie dzieje. co może być przyczyną tak długiego uruchamiania się ? za co odpowiada funkcja startowa "Rec FS test" ? .... przed momentem wgrałem cały system na nowo (pobrana najnowsza dostępna wspierana wersja) niestety nic to nie pomogło - dekoder nadal bardzo wolno się uruchamia :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Sprawdzanie dysku z nagraniami? Zaloguj się po ssh i sprawdź ręcznie, zobaczysz dlaczego tak długo trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spine Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Dysk formatowałem i jest czysty, Wyłączyłem sprawdzanie plików przy starcie systemu i teraz uruchamia się normalnie. Tylko czy tak będzie teraz bezpiecznie skoro nie weryfikuje mi poprawności plików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Kiedyś w końcu się posypie i nie będzie widział dysku z nagraniami. Jaki jest system plików na dysku? System zamykasz jakoś normalnie, a nie przez odłączenie zasilania? Zrób jak pisał rok666: Zaloguj się po SSH, zatrzymaj openpli (gui), odmontuj dysk, włącz fsck i zobacz co wypisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spine Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 przyczyną tego "ec fs test" był ubity dysk. Masa bad sektorów - dysk wymieniony i wszystko powróciło do normy. Dzięki za zainteresowanie tematem i pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi