Jump to content

VU+ Uno4K SE


tomiss
 Share

Recommended Posts

Witam,

Na początek wielki szacun dla twórców. Porównywałem wiele softu i żaden nie działał tak dobrze i stabilnie jak Graterlia.

Teraz nareszcie jest i wersja na Uno4k SE i wiem że to dopiero wersja Beta, ale mam nadzieję że w krótkim czasie wszystko się dotrze.

Na początek mam pytanie, jak dodać nowego użytkownika ?  Na linuxie znam się tylko pobieżnie i znam tylko kilka poleceń, ale standardowe "adduser" nie działa. 

Druga sprawa, polecenia "init 4" także nie działa, po jego wpisaniu Enigma2 nadal pracuje, bez zatrzymywania.  

Link to comment
Share on other sites

Dodanie użytkownika to polecenie "useradd".

Co do init 4 to cóż....Czyżby chodziło o zatrzymanie E2?
W GOS jest tak jak być powinno czyli musisz zatrzymać daemona a nie przejść na inny init.
Aby zatrzymać E2 wystarczy w terminalu wpisać: "/etc/init.d/e2gui stop"
Aby uruchomić E2 ponownie w terminalu wpisz: "/etc/init.d/e2gui start"

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tux dzięki za odpowiedź.

Do niedawna "bawiłem" się moim starym Nboxem i tam juz w miarę poznałem co i jak działa, oraz jak wykonywać proste operacje. VU+ to trochę inna liga i znowu muszę poznawać pewne rzeczy od nowa.

W związku z tym czy jest ktoś kto pomógłby rozwiązać temat pełnego backupu Graterli ? Próbowałem znaleźć co nieco w necie, ale może źle szukam.

Chodzi o ręczne pod montowanie partycji z "Nand" i skopiowanie na HDD/Pen, tak jak to było możliwe w Nboxie. Porównywałem partycje graterli z Nboxa oraz VU+ i siłą rzeczy jest zdecydowanie inaczej.  Czy w VU+ będzie podobnie ?

Edited by tomiss
Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, tux napisał:

A nie prościej wpisać "sysbckp" i poczekać aż wykona się pełny backup?

Oczywiście że prościej i łatwiej, ale..

Moje kombinacje dotyczą,  tego że próbuje także nauczyć się nowej platformy....

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, tomiss napisał:

Oczywiście że prościej i łatwiej, ale..

Moje kombinacje dotyczą,  tego że próbuje także nauczyć się nowej platformy....

I jeszcze jedno.

Tutaj raczej nie odpalę tunera z Pena, więc jak w VU+ przywrócić backup zrobiony przez "sysbckp" ?

Powstają dwa pliki, z opisu i zawartości widać że jeden to zrzut emmc drugi rootfs, ale co dalej ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam,

Mam pytanie odnośnie działania klawisza EPG/INFO.

Używając Graterli w Nbox po naciśnięciu tego przycisku pojawiał się pasek Info a po drugim naciśnięciu Opis Wydarzenia, trzeci raz wyłączał wszystko. Natomiast w VU+ po pierwszym naciśnięciu domyślnie pojawia się od razu opis wydarzenia. Drugie naciśnięcie nie powoduje nic. Ale zauważyłem, że przycisk EXIT działa jak INFO w Nbox. Czy to jest normalne, czy taki był zamysł ? Czy może zamienione jest mapowanie klawiszy dla tej funkcji. Jeżeli tak ma być, to czy istnieje możliwość spersonalizowania tych klawiszy ?

Oczywiście próbowałem używać opcji MENU-USTAWIENIA-SYSTEM-GUI-PRZYCISKI PILOTA ale ustawienie ww. dwóch funkcji dla przycisku EPG/INFO powoduje wyświetlenie się najpierw małego menu z wyborem funkcji, co nie jest zbyt komfortowym rozwiązaniem.

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, tux napisał:

Trzeba odwrócić logikę myślenia. To w nBox było inaczej. Każdy inny tuner ma podobnie do Vu+.

Rozumiem ma to sens. Ale czy jest możliwość spersonalizowania ? Moja przyzwyczaiła się już do starego sterowania i chcę uniknąć "rozmów" 😉

 

Dodatkowo nie mogę znaleźć gdzie w VU+ ustawia się hdparm, mam zainstalowane oba pakiety (hdparm i sdparm), dysk nie usypia się, a katalog /etc/sysconfig/ nie istnieje. Czy plik hdparm.conf istnieje gdzieś w innym katalogu ?

 

Edited by tomiss
Link to comment
Share on other sites

Co do drugiej części - niedługo będzie poprawka na to. Nie będzie trzeba nic konfigurować ręcznie.

Co do pierwszej części - masz pole do popisu. Musisz poprawić infobar i secondinfobar z E2 oraz odpowiednio skonfigurować klawisze.
GOS dla MIPS/ARM jest zgodny z tym co tutaj oboiązujeczyli z taką "klawiszologią" jaka jest steraz.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam,

Nie bardzo wiem kiedy przestało działać, czy po ostatniej aktualizacji , czy może wcześniej, ale nie działa wyszukiwanie kanałów. Po uruchomieniu automatycznego szukania od razu pojawia się okno jak w załączniku:

screenshot_20200812094220.jpg

 

Po uruchomieniu ręcznego brak jest możliwości zmiany satelity:

screenshot_20200812094917.thumb.jpg.6e7761145af8a11ce0e8b0b60b72252f.jpg

 

Edited by tomiss
Link to comment
Share on other sites

myszka20:

GUI nie restartuje, gdyż zmiany działają od razu po wgraniu z aplikacji. W logach po wysłaniu jest info:

Wysyłam polecenie Przeładuj.
Przeładowanie lamedb i bukietów użytkownika udane.
Przeładowanie satellites.xml udane.
Przeładowanie blacklist udane.

Ale dla testu zrobiłem przed chwilą restart po przeładowaniu listy i o dziwo wyszukiwanie zadziałało.

Trochę to ciekawe bo wczoraj restartowałem tuner, po restarcie nic nie zmieniałem w listach a mimo wszystko był błąd.

Wygląda na to że trzeba robić restart i tyle.

 

tux

nic nie majstrowałem w:  /etc/tuxbox ?

Edited by tomiss
Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy w pluginie Youtube działa wam wszędzie dźwięk ?

U mnie np. gdy chce odtworzyć jakikolwiek teledysk brak jest dźwięku. Ale już np. w kabaretach czy trailerach wszystko jest  ok.

Czy to może wina braku jakiegoś kodeka ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam.

wczoraj zaktualizowałem system , ale niestety po aktualizacji plugin OpenWebif przestał działać. Odinstalowanie i ponownie zainstalowanie nie pomaga. Po wejściu w menu wtyczek pokazuje się błąd jak w załączniku. Aktualizację robiłem z pilota.

 

 

IMG_20200822_135104.jpg

Edited by tomiss
Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, tux napisał:

Odinstaluj "python-hyperlink" i zainstaluj ponownie.

Po wykonaniu ww czynności jest jeszcze gorzej gdyż GUI nie uruchamia się.Czy "python-hyperlink" trzeba zainstalować z dodatkowymi parametrami ?  Próbowałem odinstalować i zainstalować dwa razy, ale bez rezultatu. Dodatkowo podczas pierwszej deinstalacji musiałem użyć opcji --force remove, a za drugim razem już nie.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 10.07.2020 o 10:30, tomiss napisał:

Witam,

Mam pytanie odnośnie działania klawisza EPG/INFO.

Używając Graterli w Nbox po naciśnięciu tego przycisku pojawiał się pasek Info a po drugim naciśnięciu Opis Wydarzenia, trzeci raz wyłączał wszystko. Natomiast w VU+ po pierwszym naciśnięciu domyślnie pojawia się od razu opis wydarzenia. Drugie naciśnięcie nie powoduje nic. Ale zauważyłem, że przycisk EXIT działa jak INFO w Nbox. Czy to jest normalne, czy taki był zamysł ? Czy może zamienione jest mapowanie klawiszy dla tej funkcji. Jeżeli tak ma być, to czy istnieje możliwość spersonalizowania tych klawiszy ?

Oczywiście próbowałem używać opcji MENU-USTAWIENIA-SYSTEM-GUI-PRZYCISKI PILOTA ale ustawienie ww. dwóch funkcji dla przycisku EPG/INFO powoduje wyświetlenie się najpierw małego menu z wyborem funkcji, co nie jest zbyt komfortowym rozwiązaniem.

 

W dniu 10.07.2020 o 15:12, tux napisał:

Trzeba odwrócić logikę myślenia. To w nBox było inaczej. Każdy inny tuner ma podobnie do Vu+.

Witam,

Chciałbym częściowo wrócić do tematu.

Zrozumiałem nową logikę VU+ i przyzwyczailiśmy się do nowej klawiszologi. Skoro tak ma być to OK.

Ale zauważyłem pewne niedoskonałości nowego systemu, np. podczas oglądania kanału z włączonym podglądem innego kanału w PiP. Wciśnięcie przycisku EXIT nie powoduje wyświetlenie paska INFO tylko wyłączenie podglądu PiP. Próbowałem zdefiniować klawisze w MENU ale bez rezultatu. Czy można jakoś to poprawić ?

Edited by tomiss
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Tak na szybko :)

Instalacja OS'a i podczas info powitalnego brak możliwości odczytu ip dekodera z panelu.

Instalacja enigma2-plugin-fastscan nie uruchamia pluginu tzn . brak Menu główne > Ustawienia > System > Tuner > Wyszukiwanie kanałów.

 

 

c.d.n :)

Edited by modelk56
Link to comment
Share on other sites

28 minut temu, modelk56 napisał:

Tak na szybko 🙂

Instalacja OS'a i podczas info powitalnego brak możliwości odczytu ip dekodera z panelu.

Instalacja enigma2-plugin-fastscan nie uruchamia pluginu tzn . brak Menu główne > Ustawienia > System > Tuner > Wyszukiwanie kanałów.

IP tunera nie będzie pokazane. Na chwilę obecną nie mamy możliwości sterowania wyświetlaczem z linii komend. Także zachowanie tunera jest OK.
Było to już opisywane.

Co do fastscan - musimy się temu przyjrzeć.

Link to comment
Share on other sites

sysupdate
Upgrading enigma2-plugin-fastscan from 20190911 to 20200609 on root.
Upgrading enigma2-plugin-fastscan (20200609) on root.
Downloading http://repository.graterlia.tv/all/enigma2-plugin-fastscan_20200609_all.ipk.
Configuring enigma2-plugin-fastscan.
GraterliaOS:~# /etc/init.d/e2gui restart
Wait for GUI stop...
GUI stopped


nawet reboot ..... i  qpa :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam,

Mam na stałe skonfigurowanie montowanie mojego NAS-a jako katalog do nagrań i jak do tej pory wszystko działało prawidłowo. Ale zauważyłem dzisiaj że jest problem z montowaniem udziałów CiFS, po takie próbie pokazuje błędy:

sprawdzanie możliwości zamontowania udziału(ów) CIFS/SMB...

OK! Udział //192.168.3.110/Test jest gotowy do zamontowania w /media/net/cifs/192.168.3.110-Test
Montowanie //192.168.3.110/Test w wersji protokołu SMB3...
Montowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB3 nie powiodło się! Próba montowania w wersji protokołu SMB2.1...
Montowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB2.1 nie powiodło się! Próba montowania w wersji protokołu SMB1/NT...
Montowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB1/NT nie powiodło się! Poddaję się...
Sprawdź swój plik konfiguracyjny i spróbuj ponownie! Więcej szczegółów możesz znaleźć w pliku: /var/log/automount.log

a w pliku automount.log:

sprawdzanie możliwości zamontowania udziału(ów) CIFS/SMB...

[0;36mOK! Udział //192.168.3.110/Test jest gotowy do zamontowania w /media/net/cifs/192.168.3.110-Test[0m
Montowanie //192.168.3.110/Test w wersji protokołu SMB3...
Unable to apply new capability set.
[0;31mMontowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB3 nie powiodło się![0m [1;33mPróba montowania w wersji protokołu SMB2.1...[0m
Unable to apply new capability set.
[0;31mMontowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB2.1 nie powiodło się![0m [1;33mPróba montowania w wersji protokołu SMB1/NT...[0m
Unable to apply new capability set.
[4;31mMontowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB1/NT nie powiodło się! Poddaję się...[0m [1;33m
Sprawdź swój plik konfiguracyjny i spróbuj ponownie! Więcej szczegółów możesz znaleźć w pliku: /var/log/automount.log[0m

 

Oczywiście sprawdziłem sieć i uprawnienia i tu jest wszystko OK. Zrobiłem szybkie dochodzenie i dla testu przywróciłem backup tunera z 14.11.2020 i tutaj montowanie działa prawidłowo. Po aktualizacji, przestaje działać.

Kolejny backup mam z 08.12.2020 i tutaj jest już problem. Zakładam więc że problem powstał w jednej z aktualizacji systemu pomiędzy 14.11 a 08.12.

Prośba do twórców o sprawdzenie co może być nie tak. Na razie używam systemu z 14.11 ale wolałbym mieć aktualne poprawki.

 

 

Edited by tomiss
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...